Barion Pixel

Ha folyamatosan maximális fordulatszámon pörgünk, mindenhova rohanunk és túlhajszoltnak, türelmetlennek érezzük magunkat, érdemes lehet a slow életmód felé fordulnunk. Pontosan mi a slow life lényege és hogyan válhat az életünk szerves részévé? Egy kis elméleti betekintő és gyakorlati jótanácsok a lassabb, minőségibb, türelmesebb élethez.

A lassítás, vagyis a slow life nem feltétlenül sebességbeli változást takar. Sokkal inkább az egyensúly megtalálását. A slow életmód egyszerre jelenti

 • a tudatos jelenlétet,
 • a gyorsító kényszereken való felülkerekedést,
 • és a lassítást szolgáló szokások kialakítását.

„…gyors és lassú nem csupán sebességbeli különbséget jelent. Nagyszerűen példázzák, ahogyan a saját életünkre és a világra tekintünk. A gyors a tempója miatt agresszív, kontrollálni akar, analitikus, elsietett, stresszes, felszínes, türelmetlen, elfoglalt, túlhajszolt, mennyiségi és nem minőségi. A lassú ennek az ellentéte: nyugodt, törődő, befogadó, intuitív, kiegyensúlyozott, türelmes, minőségi és nem mennyiségi. Valós és tartalmas kapcsolatok kiépítéséről szól – az emberekkel, a kultúrával, a munkával, az ételekkel, mindennel.”

Részlet Carl Honoré: A lassúság dicsérete című könyvéből

A lassítás több szinten valósulhat meg, és nincs egy végpontja, amikor kijelenthetjük, hogy mi most már teljesen slow életet élünk. Ez sokkal inkább egy folyamat és egy szemléletmód, amelyet az újabb és újabb kihívások során sajátíthatunk el tudatosan.

Ötlettár a slow életmódot segítő rutinok kialakításához

1. Idő: tölts minőségi időt önmagaddal és másokkal is!

2. Jelenlét: gyakorold a mindfulnesst, próbálj időnként tudatosan jelen lenni!

3.  Öngondoskodás: rendszeresen fordulj önmagad felé, vizsgáld meg, mire lenne szükséged és végezz öngondoskodó tevékenységeket!

4.  Csend: kifelé fordulás helyett fókuszálj befelé! Figyeld meg a gondolataidat és érzéseidet!

5. Séta: ha sétálsz próbálj meg nem rohanni! Szánj időt az útra, csodálkozz rá a téged körülvevő világra! Néha állj is meg és csak figyelj a környezetedre!

6. Étkezés: fordítsd elegendő időt az étkezésre, lehetőleg minőségi ételeket fogyassz és próbáld tudatosan megfigyelni az ízeket, illatokat!

7. Digitális detox: tarts naponta offline perceket, hetente offline órákat! Nem kell mindig elérhetőnek lenned.

8. Természet: tölts időt a természetben, élvezd a természetes környezet stresszcsökkentő hatását rendszeresen!

9. Minimalizmus: törekedj a minőségi szemléletre a mennyiségi helyett, legyen szó tárgyakról, élményekről, programokról, hírfogyasztásról!

10. Önreflexió: időnként állj meg, nézz vissza és összegezd az élményeidet! Hagyj időt magadnak a tapasztalatok feldolgozására!

Te hogyan állsz a lassításhoz? Válaszolj az alábbi kérdésekre!

 1. Mennyire érzed magad túlhajszoltnak egy 1-től 10-ig skálán?
 2. Mennyire nehéz lassítanod?
 3. Mikor érzed azt, hogy le tudsz lassulni és jelen tudsz lenni?
 4. Hogyan tudnál lassítani?
 5. Milyen szokásokon lenne érdemes változtatnod, hogy felülemelkedj a folyamatos pörgésen?

Kezdj el még ma változtatni és lassulni!

Forrás: slowbudapest.com

A szerzőről

Sas Eszter Krisztina pszichológus, mediátor, a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója és a Kreatív önismereti határidőnapló és a Mentális Elsősegély Napló társszerzője. Fő érdeklődési területei közé tartozik a kreativitás kibontakoztatása, az önegyüttérzés és az önelfogadás elsajátítása, valamint az emberi kapcsolatok lélektani sajátosságai.

0
  A kosarad tartalma
  A kosarad üres